Grécku banku Postbank získala väčšia banka Eurobank

14.07.2013 Celý región

Atény 14. júla (TASR) - Grécky fond finančnej stability (Hellenic Financial Stability Fund - HFSF) rozhodol, že grécku banku New Hellenic Postbank kúpi banka Eurobank. Predaj Postbank je súčasťou konsolidácie gréckeho bankového sektora a zároveň jednou z podmienok medzinárodných veriteľov na uvoľnenie ďalšej tranže pôžičky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Atény sa dohodli so zástupcami eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF), že do 15. júla predajú Postbank a Proton Bank, za čo im veritelia uvoľnia ďalšie peniaze zo záchranného úveru. Aj menšiu Proton Bank, o ktorej predaji rozhodol HFSF už v piatok (12. 7.), získala Eurobank, štvrtá najväčšia banka v Grécku. Záväznú dohodu o predaji Postbank plánuje HFSF s Eurobank podpísať v pondelok (15. 7.). Ďalšie podrobnosti však fond nezverejnil.

HFSF tak v skutočnosti predáva Postbank a Proton Bank, v ktorých vlastní 100-% podiel, sám sebe, keďže po rekapitalizácii Eurobank minulý mesiac za 5,84 miliardy eur kontroluje v tejto banke 93,6-% podiel. Nemenovaný zdroj z Eurobank pre agentúru Reuters uviedol, že predaj zahrňoval akcie, nie hotovosť.

Na rozdiel od pomaly postupujúcej privatizácie štátnych podnikov sa v bankovom sektore darí Aténam omnoho viac. Úrady dodržali termíny na záťažové testy, podľa dohody rekapitalizujú najväčšie banky a tie, ktoré označili za neživotaschopné, zatvárajú.

Naopak, v prípade štátnych podnikov, ktorých privatizácia mala prispieť k zníženiu štátneho dlhu, sa termíny dodržať nepodarilo a vláda musela znížiť prognózy príjmov z privatizácie. Jedným z najznámejších neúspešných predajov štátnych aktív bol pokus o predaj plynárenskej spoločnosti DEPA, ktorú mal kúpiť ruský Gazprom. Ten však nakoniec od zámeru odstúpil.
 

Vyberte región